پلها را میشود از زوایای مختلف دستهبندی کرد؛ زیبا ترین پلهای جهان ، بلندترین، مشهور ترین یا زیاد ترین پلها… در این گزارش ما به پلهایی میپردازیم که دست آشتی شدهاند بین دو کشور یا قاره.
پلها ویژگی شاعرانهای دارند؛ دو منطقه، دو شهر، دو کشور یا حتی دو قاره را به پیوند میدهند. با دیدی شاعرانه نه، از منظر گردشگری به تعدادی از این پلها نبعضی میاندازیم.
پل «اورسوند» – مرز دانمارک و سوئد
این پل که ریل راهآهن بر روی آن گذشتن میکند، از تنگه «اورسوند» بین سوئد دانمارک میگذرد کلانشهر کپنهاگ را به مالمو وصل میکند. طول این سازه هفت هزار و ۸۴۵ متر است عنوان بلندترین پل ریلی اروپا را یدک میکشد. در این مسیر دو ریل راهآهن برای رفتوآمد قطارها و چهار خط اتومبیل رو تعبیه شده است.
پل «سفیر» مرز آمریکا کانادا
پلهای بسياري در مرز بین ایالات متحده کانادا قرار دارند، اما «سفیر» که دیترویت، میشیگان، ویندزور و اونتاریو را به پیوند میدهد، شلوغترین پل در مرزهای خارجی آمریکای شمالی محسوب میشود. در واقع ۲۵ درصد رفتوآمدهای تجاری از طریق این مسیر انجام میشود. «سفیر» پلی معلق با طول دو هزار ۳۰۰ متر است.
پل «سه کشور» مرز فرانسه آلمان
این پل در منطقه بازل سویس و نزدیک سهراهی واقع شده که مرزهای سه کشور فرانسه، آلمان سویس به هم میرسند. این سازه روی رودخانه «راین» که بین فرانسه و آلمان میخروشد، ساخـته شده است. پل ۲۴۸ متری قوسیشکل «سه کشور» فقط برای دوچرخهسواران افراد پیاده است.
پل «رنگین کمان» مرز آمریکا و کانادا
پل «رنگین کمان» ۴۴۰ متر طول دارد که با طرحی قوسشکل، برای پیادهها و هم وسایل نقلیه مناسب است. این پل که از تنگه رود «نیاگارا» رد شدن میکند، در سال ۱۹۴۱ راهاندازی شده است. شهرهای نیویورک، آبشار نیاگارا و انتاریو از طریق این رنگین کمان به پیوند میخورند.
از روی این پل منظره هیجانانگیزی از آبشارهای «نیاگارا» دیده میشود علت نامگذاری آن رنگین کمانی است که اکثرا از بالای این آبشار به چشم میخورد.
پل «آبشار ویکتوریا» – مرز زیمباوه زامبیا
پل «آبشار ویکتوریا» از رودخانه «زامبزی» میگذرد که بسیار زیاد از آبشار زیاد دیده شده ویکتوریا فاصله ندارد. این پل دارای جاده، ریل و بخش پیادهرو است که شهرهای آبشار ویکتوریا در زمیباوه لیوینگستون در زامبیا را به پیوند میدهد. طول این سازه ۱۹۸ متر ارتفاع آن ۱۲۸ متر است. پل آبشار ویکتوریا سال ۱۹۰۵ و در عرض حدود سال تولید و ساخته شد.
پل تاجیکستان – افغانستان
این پل ۶۷۲ متری سال ۲۰۰۷ راهاندازی شد و سازهای زیاد است که از رود «پنج» عبور میکند دو کشور تاجیکستان افغانستان را به نیز وصل میکند. نرخ تولید و ساخت این راه ارتباطی را آمریکا پرداخت کرده . به غیر از این سازه، پلهای دیگری هم هستند که همزمان با آن ساخـته شده در مرز بین این دو کشور واقع شدهاند.
پل «بیبازگشت» مرز کرهشمالی کرهجنوبی
پل «بیبازگشت» که در منطقه غیرنظامی کره (DMZ) واقع شده، یک راه ارتباطی معمولی نیست گذشتن از آن با گذشتن از دیگر مرزها تفاوت میکند. این پل در انتها جنگ دو کره در سال ۱۹۵۳ برای تبادل زندانیان فرد د داشت آخرینبار سال ۱۹۶۸ به این منظور از آن مصرف شد. وقت ی در سال ۱۹۷۶ دو افسر ارتش آمریکا بوسیله سربازان کرهشمالی کشته شدند، پل «بیبازگشت» تمام کاراییاش را از دست داد. به هر حال هنوز نیز در هر دو کشور چندین ایستگاه بازرسی روی این پل قرار دارد.
پل «بسفر » ترکیه مرز جغرافیایی بین اروپا و آسیا
پل «بمسافرت » یا خوبتر بگوییم اولین پل «بسفر »، از هیچ مرز بینالمللی رد شدن نمیکند هر دو سمت آن در استانبول ترکیه قرار دارد. در واقع این پلِ هزار ۵۶۰ متری که بر فراز تنگه بمسافرت وسیع شده، وظیفه بزرگتری بر دوش دارد آن اتصال دو قاره اروپا و آسیا به هم است.
این پل، پلی معلق و فولادی است که فاصل سطح آب تا زیر آن ۶۴ متر است. تولید و ساخت پل «بمسافرت » در سال ۱۹۷۰ شروع شد در تاریخ ۳۰ اکتبر ۱۹۷۳ به بهرهبرداری رسید. این پل بین «اورتاکوی» در قسمت اروپایی «بَیلَربَیی» در قسمت آسیایی استانبول واقع شده است.
مرداد ۱۵, ۱۳۹۸
مرداد ۱, ۱۳۹۷
تیر ۲, ۱۳۹۷
دی ۲۴, ۱۳۹۶