نسخه ۵ از PHP تحول بزرگی دیگری در این زبان برنامه نویسی بود. اگرچه نسخه های قبلی حاوی تعداد زیاد ی از کتابخانه هایی بودند که اخیرا اضافه شده بودند، ولی ورژن ۵، حاوی ارتقای توابع موجود و اضافه کردن چندین ویژگی بود که امکان رابطه این زبان را با معماری های دیگر زبانهای برنامه نویسی پیشرفته می داد:
قلبلیتهای شی گرایی بطور وسیع ی پیشرفت کرده بودند: ارتقای امکانات شی گرایی در PHP، قابل رویت ترین ویژگی در ورژن بود. نسخه ۵ حاوی اضافه کردن تعداد بسياري از توابع می شد، توابعی مثل سازنده ها و نابود کننده ها، تکثیر اشیاء، تجرید سازی کلاس ها (Class Abstraction)، حوزه متغیرها، رابط ها، و ارتقای طریقه مدیریت کردن اشیا توسط PHP. فصول ۶ و ۷، مقدمه هایی بر این موضوعات خواهند بود.
مدیریت خطاهای try/catch: طریقه مدیریت دستی خطاها در زبانهای پروگرام نویسی سازمان یافته، خطا پذیر سخت است . برای غلبه بر این مشکل، نسخه ۵، از مدیریت خطاها پشتیبانی می کرد. مدیریت خطاها در بسياري از زبانهای برنامه نویسی مثل C++، C#، Phyton، و Java، وسائل ی عالی را جهت استاندارد سازی منطق گزارش خطاها بدست می دهد. در فصل ۸ بیشتر با این مساله آشنا خواهیم شد.
ارتقای پشتیبانی از XML و وب سرویس ها: پشتیبانی از XML، با مصرف از کتابخانه libxml2 ارائه شد نیز توابعی نو نسبتا آینده دار جهت خواندن و دستکاری در XML ارائه شدند. نام این افزونه SimpleXML نام دارد. افزونه SOAP هم با این ورژن ارائه شد. در فصل ۲۰، با این دو افزونه به همراه تعدادی دیگر از افزونه های وب سرویس بیشتر آشنا خواهید شد.
پشتیبانی از SQLite: ویژگی که واقعا حیاتی نبود ولی برنامه نویسان با مهربانی تمام این ویژگی را برای پشتیبانی از نسخه ای خلاصه شده از دیتابیس سرور به نام SQLite فراهم کردند. SQLite راه حلی آسان را برای برنامه نویسانی که به دنبال مصرف از دیتابیس هستند ولی نمی خواهند با پیچیدگیهای مدیریتی آن دست پنجه نرم کنند فراهم می نماید . پشتیبانی PHP از این موتور قدرتمند پایگاه داده، در فصل ۲۲ مورد بحث قرار خواهد گرفت.
توجه : ارتقای امکانات شی گرایی که در ورژن PHP 5 بیان نمود ه شدند منجر شد تا قدرت این زبان برنامه نویسی بیشتر شدن یابد: این قابلیتها این امکان را می دادند تا با مصرف از این زبان فریم ورک بتواند ساخته شود.
با بیرون آمدن نسخه ۵، شهرت PHP به بالاترین حد در آن زمان رسید. طبق گزارشات Netcraft، PHP نسبتا در ۱۹ میلیون دامنه نصب شده بود. PHP همچنین معروف ترین ماژول Apache بود که نسبتا روی ۵۴ درصد از کل سیستم های Apache نصب شده بود. این آمار طبق گزارشات شرکـت E-Soft ارائه شده است.
خصوصیات PHP 6
در زمان نگارش این متن، PHP 6 در نسخه بتا یا تست ی خود قرار دارد قرار است تا انتها سال ۲۰۰۷ میلادی بیرون داده شود. تصمیم بر سر اینکه آیا این نسخه می بایست نسخه ای اصلی باشد (ورژن ۶) یا نسخه ای میانی، توسط بسياري مورد بحث قرار گرفته است و آنطور که بنظر می رسد بسياري از تست کنندگان این ورژن ، آن را نسخه ای اصلی می دانند چرا که حداقل ویژگی خیلی مهم به آن اضافه شده است: پشتیبانی از یونیکد. در هر صورت، در جهان ی برنامه نویسی، جمله تغییر مهم، نشان دهنده چشم گیر قابل حس بودن است در نتیجه نبایستی مجوز داد تا خصوصیات با اهمیت زیاد دیگر اضافه شده به این ورژن ، نادیده گرفته شوند. لیستی از تغییرات مهمی که همراه این ورژن ارائه شده اند در زیر آورده شده است:
پشتیبانی از یونیکد: پشتیبانی از یونیکد در این نسخه اضافه شده است که باعث می شود تا تهیه پروگرام های چند زبانه آسان تر صورت گیرد.
ارتقای امنیت: بیشتر شدن امنیت پیشرفت بسياري در این نسخه کرده است و بطرز چشـم گیری منجر به کاهش غلط ات امنیتی شده است که ممکن است بتوان گفت ایراد این زبان نبوده بلکه از غلط ات برنامه نویسان نامتجرب ناشی می شدند. این موارد در فصل ۲ مورد بحث قرار خواهند گرفت.
ویژگیهای سازه های نو زبان: تعدادی از خصوصیات دستوری نو به این نسخه اضافه شده اند که مهمترین آنها حاوی ، متغیرهای صحیح نوع ۶۴ بیتی، ساختار foreach جهت آرایه های چند بعدی و پشتیبانی از break label ها. برخي از این ویژگیها در فصل ۳ ارزیابی خواهند شد.
در زمان نگارش این کتاب، محبوبیت PHP در اوج خود قرار دارد. بر طبق گزارشات Netcraft، PHP بر روی بیش از ۲۰ میلیون دامنه نصب شده است. بر طبق گزارشات کمپانی E-Soft، PHP مشهور ترین ماژول Apache است که در بیش از ۴۰ درصد از از سیسـتم های Apache نصب شده است.
تا به اینجا در این فصل، تنها به تحلیل خصوصیات ویژه این زبان در هر ورژن پرداختیم. هر نسخه مجموعه ای از معین ه ها را حاوی می شود که نقش مهمی را در جذب نگهداری استفاده کنندگان بر عهده دارد. در بخش بعد، با خصوصیات مهم این زبان بیشتر آشنا خواهید شد.
توجه : امکان دارد تعجب بکنید چرا فقط از ورژن های ۴، ۵ ۶ در این فصل حرف شد. ممکن است این پرسش نیز پیش آید که نسخه آخر، مهمترین ورژن این زبان نیست؟ درحالیکه شما را به استفاده از آخرین نسخه پایدار این زبان تشویق می کنیم، ولی نسخه های ۴ ۵ مورد مقبولیت مصرف بسياري قرار گرفته اند و اقطعا ل آنکه خیلی زود از صحنه زقابت خارج شوند پایین خواهد بود. در نتیجه داشتن دیدی در مورد امکانات هر نسخه محدودیتهای آنها، در عمل ایده خوب ی است ، بخصوص در صورتیکه با مشتریانی کار بکنید که تمایلی به مصرف از بروزترین تکنولوژیهای PHP را ندارند.
مرداد ۱۵, ۱۳۹۸
مرداد ۱, ۱۳۹۷
تیر ۲, ۱۳۹۷
دی ۲۴, ۱۳۹۶